zondag 6 oktober 2013

Over zonnepanelen en commissarissen, zoek de verschillen.

Het Hof van Justitie van de EU heeft in zijn arrest van 20 juni 2013 in de zaak Fuchs (C-219/12) voor recht verklaard dat:
"de exploitatie van een fotovoltaïsche installatie op of nabij een woning, die zodanig is ontworpen dat de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit altijd minder bedraagt dan de door de exploitant in totaliteit voor privédoeleinden verbruikte hoeveelheid elektriciteit en aan het elektriciteitsnet wordt geleverd in ruil voor een duurzame opbrengst, onder het begrip „economische activiteiten” in de zin van dat artikel valt."
Met andere woorden een particulier met zonnepanelen op het dak van zijn woning die elektriciteit teruglevert aan het net, is ondernemer in de zin van de BTW. Dat zou dus betekenen dat die particulier alle voordelen van het ondernemerschap van de BTW kan genieten. Daarbij springt natuurlijk het meest in het oog het recht op aftrek van de BTW ter zake van de aanschaf van die panelen en de installatie ervan.

Dat kan niet waar zijn dacht men kennelijk op Financiën, want op 25 juli 2013 liet Financiën al weten dat ze niet van plan waren om al die particulieren in de administratie van de belastingdienst als ondernemer te registreren. Overigens had de KvK al op 5 juli 2013 laten weten dergelijke particulieren niet als ondernemer in het Handelsregister op te zullen nemen.

Op 24 juni 2013 had de "politiek" zich er al mee bemoeit. Of de staatssecretaris bereid was te pleiten voor een aanpassing van de BTW-richtlijn. Het begrip "economische activiteiten" zou een beperktere uitleg moeten krijgen vonden enkele Kamerleden van het CDA. Goederen die in en om het huis worden geproduceerd en voornamelijke worden gebruikt voor eigen consumptie zouden moeten worden uitgezonderd van het begrip economische activiteiten.

Op 25 september jl. antwoordt de staatsecretaris aan de Kamer dat de particuliere zonnepaneleneigenaar voor de BTW-plicht aannemelijk zal moeten maken dat hij de opgewekte elektriciteit geheel of gedeeltelijk duurzaam en tegen vergoeding levert aan zijn energieleverancier. De staatssecretaris geeft echter ook aan dat Nederland bij de Europese Commissie heeft gepleit voor aanpassing van de BTW-Richtlijn.

Deze reacties staan wat mij betreft in schril contrast met de behandeling van commissarissen sinds 2012. Waar deze op basis van een goedkeuring uit 2006 tot vijf commissariaten buiten de heffing konden blijven, moeten deze op instigatie van de Europese Commissie sinds 2012 meteen in de heffing worden betrokken. Wat mij betreft zat niemand daar op te wachten, maar het moest en het zou. De Commissie had immers gesproken.

Kennelijk heeft de Commissie bij Financiën meer autoriteit dan het Hof van Justitie, want anders begrijp ik niet goed waarom Financiën meent een uitspraak van onze hoogste rechter in BTW-zaken wel naast zich neer te kunnen leggen en een aanwijzing van de Commissie niet.

Uiteindelijk komt Financiën voor beide gevallen met een praktische oplossing in de vorm van een ruime toepassing van de Kleine ondernemersregeling (KOR) en de daarbinnen gegeven mogelijkheid van ontheffing van administratieve verplichtingen. Een benadering die in het verleden ook werd toegepast voor Avon-consulentes, Tupperware-distributeurs e.d.

Nieuw is dat Financiën kennelijk gaat pleiten voor verplichte toepassing van ontheffing van administratieve verplichtingen binnen de KOR. 

Ik zie daar echter wel een probleem voor Financiën. De KOR is namelijk niet van toepassing in gevallen waarin (structureel) sprake is van een teruggaaf. En zal daar in de situatie van de zonnepanelen niet vrijwel altijd sprake van zijn?

Wilt u reageren? Bel mij dan op 06 51 550 220 of mail naar toon@deruiterbtwadvies.nl

Zie ook:
www.deruiterbtwadvies.nl

www.linkedin.com/pub/toon-de-ruiter/5/603/445







 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten