zondag 4 maart 2012

Fiscus krijgt opnieuw ongelijk

Onlangs heeft het Hof van Justitie van de EU voor recht verklaard dat een regeling voor de correctie wegens privé gebruik auto, waarbij op geen enkele wijze rekening wordt gehouden met het werkelijke privé gebruik van de auto, in strijd is met de BTW-richtlijn.

De uitspraak van het Hof van Justitie van de EU gaat specifiek over de situatie van de ondernemer natuurlijk persoon, zeg maar de IB-ondernemer. Op grond van artikel 15 van de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting zou die ondernemer verplicht zijn 12% BTW te voldoen over het autokostenforfait uit de IB. Volgens het Hof van Justitie van de EU is dat dus niet toegestaan.

De Hoge Raad moet nu aan de hand van de uitspraak van het Hof van Justitie van de EU arrest wijzen en de ervaring leert dat dat nog wel enige tijd kan duren.

Dat behoeft u er echter niet van te weerhouden om de toepassing van het forfait reeds nu aan te vechten of buiten toepassing te laten. Daarbij gelden wat mij betreft twee argumenten. Ten eerste, het forfait is geen juiste benadering van de omvang van het privé gebruik en ten tweede het forfait houdt geen rekening met de werkelijke BTW die op het houden van de auto drukt.

Let wel, het gaat hier dus om de auto van de ondernemer zelf en dus niet om de auto’s van werknemers en DGA’s! Voor die auto’s vind correctie immers al plaats op basis van het werkelijk privé gebruik en is de toepassing van het forfait een (praktische) keuze van de belastingplichtige teneinde een hoop administratieve rompslomp te voorkomen.

Wellicht ten overvloede merk ik nog op dat er voor deze situatie dus (nog) geen regeling is voor massaal bezwaar, maar die gaat er ongetwijfeld komen. Mijn advies is overigens om niet bij een dergelijke massale procedure aan te sluiten.

Mocht het voorgaande aanleiding geven tot vragen dan kunt u mij rechtstreeks bereiken op 06 51 550 220.

Mr A.J. de Ruiter. 


Zie ook mijn linked in profiel: http://www.linkedin.com/pub/toon-de-ruiter/5/603/445


Geen opmerkingen:

Een reactie posten